Philippine

24-08-2024

Het mosselstadje viert feest.

Mosselfeestenwandeling in Philippine - Zaterdag 24 augustus 2024- Zeeuws Vlaanderen


Philippine, een deelgemeente van Terneuzen, staat bekend als mosselstad, een traditie die teruggaat naar zijn vroegere haven die in verbinding stond met de Westerschelde. De plaats is genoemd naar Philips de Schone (1).In de negentiende eeuw ontwikkelde Philippine zich tot een bloeiende plaats van vissers en mosselkwekers.
Philippine was ooit een vesting geheel met wallen en grachten omgeven. Deze wallen zijn in de loop der tijd vrijwel geheel afgebroken. Langs de dijk aan de oostkant van het dorp, is er nog een restant hiervan te bezichtigen. In die muur is er ook nog een sluis aanwezig, die
ooit gebruikt werd om het waterpeil in de polder te regelen.
Veel bezoekers van Philippine zijn het erover eens: Philippine is dé plek bij uitstek om mosselen te eten. Opmerkelijk? Jazeker, want Philippine ligt al een tijdje niet meer aan zee.
Om dit toe te lichten, moeten we terug naar een ver verleden, naar de 16de eeuw om precies te zijn. Ooit was Philippine een mosselhaven, verbonden met de Braakman (2). In de haven lagen tientallen mosselkotters van de vissers uit Philippine en Boekhoute (België). Door het indammen van de zeearm kwam in 1952 een eind aan een eeuwenlange visserijgeschiedenis. Nog altijd herinneren de vele mosselrestaurants in Philippine nog aan dat roemrijke verleden.

Wij vertrekken om 7u30 vanuit Wervik!

De wandeltocht '8ste Mosselfeestenwandeling' heeft plaats tijdens het grote mosselfeesten weekend. De Trekkers Boekhoute vzw organiseren de tocht vanuit de voetbalkantine VV Philippine.
De afstanden zijn 4, 10, 12 , 14, 18 en 20km. Tijdens het weekend zijn er in het stadje tal van aktiviteiten gepland: mosselen koken op de markt, een braderie, diverse oude ambachten, optredens van fanfares, streetbands, de uitreiking van de Gouden Mossel, en een fantastische rommelmarkt. Dus voor wie het wandelen eens wilt ruilen
voor een bourgondisch uitje, laat je maar gaan!

(1) Filips I van Castilië, bijgenaamd de Schone (Frans: Philippe le Beau) (Brugge, 22 juni 1478 — Burgos, 25 september 1506) was heerser over de landen die tezamen de Habsburgse Nederlanden en de kroon van Castilië worden genoemd. Hij was een zoon van Maximiliaan
van Oostenrijk en Maria van Bourgondië en een broer van Margaretha van Oostenrijk.
(2) De Braakman is een voormalige zeearm van de Westerschelde in Zeeuws-Vlaanderen, nabij de dorpen Biervliet en Hoek in de gemeente Terneuzen, in de Nederlandse provincie Zeeland. Lange tijd vormde het water een natuurlijke barrière tussen Oost- en West-Zeeuws-Vlaanderen.