Busreis Averbode

08-06-2024

Scherpenheuvel wandelt - Zaterdag 8 juni 2024- Vlaams Brabant

Scherpenheuvel is voor iedereen in het katholieke Vlaanderen wel een gekend begrip. Dit bedevaartsoord met zijn Onze-Lieve-Vrouw-Basiliek is op deze zaterdag echter niet onze bestemming: de deelgemeente Averbode wel.
Met zijn Norbertijnen abdij gesticht in 1134 zijn wij bij de paters beland, en dus kunnen kaas en bier niet ontbreken. In het streekproductwinkel zijn beide lekkernijen te verkrijgen. Een ander specialiteit zijn er de ijsjes.
Maar eerst nemen wij de tijd voor een prachtige wandeling in de bosrijke omgeving van dit klooster. Rond de abdij ligt een imposant natuurgebied dat lange tijd in handen was van de prinsen de Merode. De bossen van Averbode zijn heuvels met prachtige vergezichten. Zo gaat de tocht door de bossen van de Voortberg. Het loont de moeite om het korte klimmetje tot aan de zendmast op de top te maken. Bij goed weer heb je er een prachtig uitzicht over de Demervallei en het pittoreske Testelt. Twee andere van die 'Diestiaanheuvels' oftewel 'getuigenheuvel', de Rodeberg en de Weefberg komen ook aan de beurt. De Weefberg kent een zeer afwisselend biotoop, met bijzondere overgangssituaties.
De tocht is een organisatie van Wandelclub De Grashoppers Keiberg vzw (4044). Zij bieden ons niet minder dan 9 afstanden aan: 5 - 10 - 12 - 16 - 20 - 25 - 30 - 42 en 50 km. De drie ingrediënten van deze dag - sport, natuur en cultuur- volgens uw smaak gedoseerd, dat wordt zeker een onvergetelijke dag.

Wij vertrekken om 7u30 vanuit Wervik!